neděle 19. února 2023

Angelina Jolie končí jako vyslankyně OSN pro uprchlíky.

 

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku

Americká herečka Angelina Jolie opouští svoji pozici zvláštní vyslankyně Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Jolie to oznámila ve společném prohlášení s OSN. Známá hollywoodská hvězda, která se za 21 let ve funkci zúčastnila více než 60 misí v terénu, uvedla, že humanitární aktivistkou zůstane. „Budu nadále dělat vše, co bude v mých silách, abych pomohla uprchlíkům i dalším vysídleným lidem. Po 20 letech práce ve strukturách OSN mám pocit, že je načase, abych pracovala jinak. Chci pracovat přímo s uprchlíky a místními organizacemi a naslouchat jejich návrhům na řešení,“ oznámila Jolie ve společném prohlášení s OSN.

Dodala, že je „vděčná za možnost pracovat s tolika vynikajícími a oddanými pracovníky UNHCR“.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku




OSN přichází o svoji nejslavnější osobnost v náročné době, píše list The New York Times. Humanitární odnož OSN v srpnu uvedla, že organizace se kvůli válce na Ukrajině, která odvedla pozornost od jiných světových problémů, potýká s rekordním nedostatkem peněz v souvislosti s jinými konflikty na Blízkém východě, v Africe i Asii.

13~147.jpg


„Kvůli způsobu, jakým OSN vznikla, se nyní přiklání na stranu zájmů nejmocnějších národů a jejich hlasům na úkor těch, kteří konflikty a pronásledováním trpí nejvíce,“ napsala Jolie v eseji pro časopis Time v červnu.

„Po desetiletí OSN fungovala prostřednictvím svých mezinárodních organizací. Naopak dost pozornosti a podpory se nedostalo místním skupinám a dobrovolníkům,“ uvedla Jolie.

01~397.jpg


OSN v červnu odhadla, že vysídlených je ve světě rekordních 100 milionů lidí, z toho polovina dětí, kteří byli nuceni opustit své domovy kvůli válkám, klimatické změně a přírodním katastrofám. Každé šesté dítě žije v oblasti zasažené konfliktem, uvedla ve zprávě OSN.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat