čtvrtek 5. října 2023

Nový životopisný film o Marii Callas: V hlavní roli Angelina Jolie

 Další rolí Angeliny Jolie bude legendární řecká operní pěvkyně amerického původu Maria Callas v novém životopisném filmu Pabla Larraina. Připravovaný film Maria se zaměří na poslední dny operní pěvkyně, kdy žila v ústraní v Paříži.

Pro Pabla Larraina jde o srdeční záležitost: „Možnost spojit mé dvě největší vášně – film a operu – je splněným snem.“ Angelina Jolie bere nelehký úkol ztvárnit ikonickou osobnost, jakou je Maria Callas, velmi vážně. Prohlásila, že cítí odpovědnost k jejímu životu a odkazu a udělá vše pro to, aby se s touto výzvou vyrovnala.

 Maria Callas (zdroj Maria Callas)

Chilský režisér Pablo Larrain je mezinárodně známý díky svým dvěma snímkům Jackie s Natalií Portmanovou v roli Jacqueline Kennedyové a Spencer s Kristen Stewartovou v roli princezny Diany, které si vysloužily nominace na Oscara za hlavní role.

Scénář k filmu Maria napíše Steven Knight, který stojí i za scénářem k filmu Spencer, Východním příslibům, Dívce v pavoučí síti a Tah pěšcem či seriálu Gangy z Birminghamu (Peaky Blinders). Podle vlastních scénářů režíroval tři celovečerní filmy, včetně dramatu Noční jízda s a mysteriózního snímku Ticho před bouří.

 Natáčení filmu začíná 15. října v Budapešti, ale bude se natáčet i v Paříži, Aténách a možná i něco v Itálii.

Maria Callasová (rozená Sophie Cecilia Kalosová) se narodila v roce 1923 řeckým přistěhovalcům (od svých 13 let pak vyrůstala v Řecku), celosvětovou slávu a uznání získala díky svému nekonvenčnímu a osobitému hlasu (její rozsah zahrnoval tři oktávy) a schopnosti vžít se do postav, které ztvárňovala. Stala se jednou z nejslavnějších operních pěvkyň 20. století. Po celou kariéru s potýkala s krátkozrakostí a v polovině 50. let začala ztrácet hlas, což se připisovalo hubnutí, zdravotním problémům a psychickým potížím. Její kariéru zastínily skandály, včetně bouřlivého vztahu s matkou a dlouholetého románku s řeckým lodním magnátem Aristotelem Onassisem. Několik let žila v ústraní, než v roce 1977 zemřela ve věku 53 let na infarkt. Její život již dříve zfilmoval její přítel, režisér Franco Zeffirelli, který v roce 2002 natočil film Nesmrtelná Callasová s Fanny Ardantovou v hlavní roli.

 

https://operaplus.cz/

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat