čtvrtek 23. července 2020

UNHCR: Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky


Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku

Úřad OSN pro uprchlíky vznikl po 2. světové válce, aby pomohl evropským uprchlíkům, které ozbrojený konflikt vyhnal z jejich domovů. Nové organizaci, zřízené 14. prosince 1950, byl původně svěřen tříletý mandát, aby dokončila svou práci, a poté měla zaniknout. Problém uprchlictví ovšem nevymizel.

Od roku 1951 UNHCR pomáhá lidem na celém světě, kteří byli donuceni opustit své domovy. Bezprizorním lidem poskytuje útočiště - ubytování, jídlo, vodu a léky a pomáhá jim najít domov v jiné zemi, nebo při návratu do domovů. Během pěti desítek let se stala jednou z nejdůležitějších humanitárních organizací na světě - za dobu své existence pomohlo přibližně 50 milionům lidí začít nový život. V současnosti se stará ve 116 zemích o přibližně 19,2 milionů lidí.

Sídlo UNHCR je v Ženevě ve Švýcarsku, ovšem jeho kanceláře se nacházejí i v dalších 116 zemích světa. Více než 80 procent z 6 540 zaměstnanců UNHCR pracuje v terénu, často v odlehlých oblastech světa v těžkých a nebezpečných podmínkách. Za svoji humanitární práci si UNHCR dvakrát vysloužilo Nobelovu cenu míru. Současným Vysokým komisařem Organizace spojených národů (OSN) pro uprchlíky je António Guterres, bývalý portugalský premiér, který se ujal funkce v červnu 2005.

Vyslanci dobré vůle

UNHCR začalo spolupracovat s vyslanci dobré vůle na začátku 80. let 20. století, když byli poprvé jmenováni Richard Burton a James Mason, aby informovali média o uprchlících a objevovali se na společenských akcích spojených s uprchlíky. Dnes spolupracuje UNHCR s pěti vyslanci různých profesí a původu, kteří využívají svého talentu a času, aby hájili práva uprchlíků: Barbara Hendricks (jmenována v roce 1987), Adel Imam (2000), Angelina Jolie (2001), Giorgio Armani (2002), Julien Clerc (2003) a George Dalaras (2006).

Vyslanci dobré vůli předávají poselství respektu a soucitu s uprchlíky na veřejnosti velmi působivým způsobem, dostává se jim obrovské pozornosti na společenských akcích, v televizních show, rozhlasových interview a v časopisech. Účinně využívají své výsady vystupování v masmédiích a při dalších příležitostech, aby se vyjadřovali k problémům uprchlíků, kteří jsou často oběťmi zapomenutých humanitárních krizí a kteří se setkávají s předsudky způsobenými nedostatkem informací. Vyslanci dobré vůle vyjadřují svou podporu uprchlíkům také na setkáních s politickými představiteli, diplomaty a učiteli.

Zdroj: UNHCR.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat