čtvrtek 23. července 2020

Angelina Jolie: Vyslankyně dobré vůle

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku


Od roku 2001 cestuje známá americká herečka Angelina Jolie po světě, aby pomohla uprchlíkům. Pracovala společně s terénními pracovníky UNHCR a pomáhala uprchlíkům ve více než 20 zemích.

Práce vyslankyně dobré vůle




    Začátkem roku 2001 se Angelina Jolie obrátila na Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) s dotazem, jak by mohla uprchlíkům pomáhat. Chtěla se dozvědět něco víc o humanitárních operacích. Krátce po absolvování informativních schůzek v UNHCR ve Washingtonu se vydala do Pobřeží slonoviny, Tanzánie a Sierry Leone, kde strávila několik týdnů setkáváním s uprchlíky a prací s terénními pracovníky UNHCR. V červenci 2001 procestovala s UNHCR Kambodžu a v srpnu strávila týden s afghánskými uprchlíky v Pákistánu.


    27. srpna 2001 byla Jolie jmenována velvyslankyní dobré vůle UNHCR. Přijala odpovědnost za setkávání s uprchlíky pěti kontinentů a za prosazování ochrany uprchlíků na celém světě.
    Jolie už přes pět let cestuje s UNHCR do odlehlých a zpustošených končin, setkává se s uprchlíky a terénními pracovníky ve dvacítce zemí a regionů. Mezi oblastmi, které navštívila, jsou Sierra Leone, Tanzánie, Pobřeží slonoviny, Pákistán, Kambodža, Thajsko, Ekvádor, Keňa, Namíbie, Kosovo, Srí Lanka, Ruská federace, Jordánsko, Egypt, Čad, súdánský region Dárfúr a Libanon.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku


    Během několika cest si vedla deník. Deníky z prvních čtyř cest vyšly před dvěma lety knižně jako "Záznamy z cest: návštěvy u uprchlíků v Africe, Kambodži, Pákistánu a Ekvádoru" (říjen 2003, Simon and Schuster) (viz v angličtině Notes from My Travels).
    Její novější deníky z cest za uprchlíky publikoval UNHCR na svých mezinárodních internetových stránkách, přečíst si je můžete v angličtině zde.
    V říjnu 2003 bylo Angelině Jolie uděleno vůbec první ocenění Citizen of the World, o němž rozhoduje Asociace korespondentů OSN (UNCA) v New Yorku. Asociace vyzdvihla práci Angeliny Jolie jako velvyslankyně dobré vůle UNHCR. Za záslužné označila to, jak Jolie obrací pozornost světových sdělovacích prostředků na zapomenuté uprchlické krize.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku


    Kromě práce v terénu je Angelina zapálenou obhájkyní práv uprchlíků, která připomíná v mnoha zemích na osobních schůzkách představitelům tamních vlád. Aktivně spolupracuje se školami tím, že propaguje vzdělávací materiály UNHCR. Poslední čtyři roky působila ve Spojených státech jako čestná patronka výroční soutěže o nejlepší školní plakát ke Světovému dni uprchlíků a v roce 2004 byla čestnou patronkou řecké školní soutěže o nejlepší esej na téma problému uprchlictví, na níž se podílelo řecké ministerstvo školství.
    Jolie se každoročně 20. června účastní Světového dne uprchlíků, moderuje veřejné akce a poskytuje sdělovacím prostředkům rozhovory, v nichž vyslovuje své znepokojení nad osudem uprchlíků. 16. června 2004 ve Washingtonu slavnostně zahájila pětidenní sérii akcí ke Světovému dni uprchlíků společně s představiteli UNHCR, tehdejším americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem a několika dalšími vysokými představiteli americké vlády. Angelina ve Spojených státech společně s UNHCR prosazuje a zaštiťuje projekt, který má zajistit samostatně přijíždějícím nezletilým žadatelům o azyl asistenci a právní pomoc.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku


    Bezprostředně poté odletěla do Barcelony na akce Světového dne uprchlíků se zástupci UNHCR a mnoha váženými hosty. Akce probíhaly v kontextu Barcelonského fóra. 20. června 2004 byla čestným hostem na slavnostním předávání cen Nansen Refugee Awards v barcelonském Palau.
    V lednu 2005 se Angelia Jolie zúčastnila výročního zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Na panelových seminářích vedla diskuse o možnostech pomoci velkých společností při řešení nelehkého údělu uprchlíků na celém světě. Zdůrazňovala významnou roli, jakou může soukromý sektor sehrát při odstraňování bezmoci uprchlíků tím, že podpoří rozvoj jejich znalostí a dovedností a zajistí, že se stanou pozitivními aktéry rozvoje společnosti.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku

    V březnu 2005 byla s generálem Colinem Powellem čestným hostem na slavnostní večeři pořádané organizací USA for UNHCR a Kuvajtsko-americkou nadací. Večeře vynesla 1 milion dolarů pro irácké ženy a děti, které stihl osud uprchlíků. Při této příležitosti Jolieová oznámila zprovoznění nového Národního centra pro děti uprchlíků a přistěhovalců. Při následných schůzkách s americkými zákonodárci v Kongresu znovu obhajovala právo samostatně přijíždějících dětí žádat o azyl ve Spojených státech.
    15. června 2005 Jolie zahájila ve Washingtonu početné akce Světového dne uprchlíků společně s ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou a hoteliérem Paulem Rusesabaginou, který v době genocidy ve Rwandě v roce 1994 poskytl ochranu lidem prchajícím před vražděním. V Kongresu se také sešla s americkými senátory a žádala je o podporu pro naléhavě nutné operace na pomoc pro uprchlíky a jejich ochranu.

    V následujících letech cestovala po Pákistánu, Afghánistánu, Iráku, Damašku, Čadu, v roce 2007 se účastnila akcí na znovuvybudování domů v New Orleans po hurikánu Katrina spolu s Bradem Pittem.
    V roce 2010 zase podnikla několik návštěv na Haiti, aby zhodnotila situaci místních obyvatel po zemětřesení, kterým bylo Haiti silně postiženo z noci na úterý 12. ledna 2010 místního času. Zemětřesení mělo neuvěřitelnou sílu 7,01 Mw s epicentrem přibližně 15 km od Port-au-Prince.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku

    V roce 2012 Angelina zamířila do Iráku jako vyslankyně dobré vůle při OSN a v sobotu 15. září tam byla poctěna oceněním za své humanitární úsilí. V Bagdádu převzala symbolický dar v červené krabici z rukou iráckého ministra zahraničí Hošjara Zebárího.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku

    Od britské královny Alžběty II. získala Angelina Jolie dne 10.10.2014 titul čestné dámy. Titul "dame" však před jménem Američanka užívat nesmí. Angelina tak byla v Londýně oficiálně uvedena do šlechtického stavu. Britská královna Alžběta II. ji ocenila za práci v boji proti sexuálnímu násilí ve válečných zónách. Jolie spoluzaložila iniciativu pro předcházení sexuálnímu násilí (PSVI), která pracuje s oběťmi sexuálních zločinů v řadě zemí. V červnu Jolie v Londýně spolupředsedala globálnímu jednání o sexuálním násilí v konfliktních oblastech po celém světě.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku
    
    Bekaa Valley, Libanon navštívila Angelina 15. března 2016. Vyzvala tímto gestem světové vlády, aby se ujaly vedení, při řešení syrské krize. To vše k příležitosti pátého výročí začátku konfliktu v Sýrii. Konflikt nastartoval nejhorší humanitární krizi naší doby. 4,8 milionů Syřanů bylo nuceno hledat útočiště v sousedních zemích a dalších 6,6 milionu jsou běženci ve své vlastní zemi. Angelina vyzvala vlády, aby nalezly diplomatické řešení krize. "Při této návštěvě jsem viděla, jak zoufalý je boj o přežití pro rodiny v exilu. Veškeré jejich úspory jsou vyčerpány. Mnoho lidí, kteří začali žít v bytech, v opuštěných nákupních centrech nebo neformálních osadách, se propadá hlouběji a hlouběji do dluhů," řekla.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku

    Angelina dne 31.01.2018 navštívila sídlo organizace NATO v Bruselu. S jejím generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem mluvili o problematice sexuálního násilí ve válečných zónách. "Znásilnění je používáno jako nástroj k dosahování vojenských a politických cílů. Týká se mužů a chlapců stejně jako žen a dívek. Je to nástroj politické kontroly, terorismu a etnických čistek. Jde o zásadní faktor ve vytváření uprchlických vln. Všude, kde se objeví, je daleko těžší dosáhnout míru," uvedla Jolie na půdě NATO. Organizace se bude soustředit na školení boje proti sexuálnímu násilí.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku

    V červnu pak Angelina navštívila severoirácké město Mosul, jež loni z rukou teroristické organizace Islámský stát dobyla zpět irácká armáda. Jolie vyzvala mezinárodní komunitu, aby podpořila úsilí obyvatel o obnovu města. Herečka se setkala s rodinami žijícími ve městě a prošla se poničenými ulicemi. "Je to nejhorší zpustošení, jaké jsem za všechny své roky práce v OSN viděla. Zdejší lidé přišli o všechno, jejich domy jsou zničené," uvedla. "Žijí v bídě. Nemají léky pro své děti a mnozí nemají tekoucí vodu či základní služby," dodala.
    Mosul, byl dříve druhým největším městem v Iráku, ale dnes jsou z něj ruiny. Dobyla jej irácká armáda v červenci 2017. Podle mnohých expertů byla bitva o Mosul, kterého se Islámský stát zmocnil v roce 2014 a prohlásil za hlavní město svého chalífátu v Iráku, nejtěžším bojem o město od druhé světové války. Mnoho někdejších obyvatel města stále žije v uprchlických táborech a čeká na možnost vrátit se domů.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku

Angelina Jolie je sice oceňována jako zarytá obhájkyně uprchlíků, ale je také štědrou dárkyní do rozpočtu UNHCR. Darovala prostředky mnoha terénním operacím v Africe, Asii, na Blízkém východě, na Balkáně a na americkém kontinentu. Bývá často prvním soukromým dárcem, který zareaguje na prosby UNHCR o finanční dary pro mimořádné případy a zapomenuté uprchlické krize na různých místech planety. Když jede na pracovní cesty s UNHCR, hradí si sama veškeré výdaje. Rovněž si sama financuje náklady spojené s aktivitami kolem Světového dne uprchlíků a s dalšími podobnými projekty na pomoc uprchlíkům.

Žádné komentáře:

Okomentovat