středa 14. října 2020

Lara Croft:Tomb Raider - Kambodža

 


Angelina si prostředí a milé lidi hned zamilovala. I když spíše to bylo "zamilování" do místního sirotčince, kde adoptovala syna Maddoxe a to v roce 2002, o rok později, co se stala velvyslankyní dobré vůle UNHCR. Roku 2005 dostala Angelina i Kambodžské státní občanství, které ji udělil ministerský předseda Hun Sen. Ještě před touto událostí Angelina věnovala 5 mil. dolarů na vybudování přírodní rezervace. Nepochybuji o tom, že sirotčinci ve kterém adoptovala Maddoxe se také štědře odvděčila. Kromě toho zde také v roce 2006 otevřela vlastní centrum s názvem Maddox Chivan Children's Center (MCCC) , které je střediskem pro děti HIV pozitivní. A také projekt Maddox Jolie-Pitt, spadající pod WildAid organizaci, který je zaměřen na podporu okolí a přírody v Kambodži.
 
 

Komplex Angkor je zapsán v památce UNESCO



Je to pohádka, jinak se asi taková nádhera jakou tenhle komplex je, nedá popsat. Můžete tu strávit týden a pořád to bude málo. Můžete chodit od jednoho chrámu k druhému nebo jen sedět a nechat na sebe působit okolí.

NÁHODA LOVCE MOTÝLŮ


Při západu slunce je Angkor Vat nejkrásnější. Není divu, že jeho silueta zdobí i kambodžskou vlajku…Kambodžané mají být na co pyšní. I když v minulosti o tuto stavbu projevili zájem i obyvatelé Thajska. Tvrdí, že Angkor patří jim, proto byli moc naštvaní, když tento komplex byl přidělen Kambodži. V roce 2008 se dokonce situace ještě více vyhrotila a na hranicích s Thajskem se chvíli střílelo.

Angkor byl mezi 7. a 13. stoletím hlavním městem Khmerské říše, která tehdy zabírala území dnešní Kambodže, Thajska, Laosu, Vietnamu, Barmy a jižní Číny. Každý panovník si tu postavil své hlavní město a chrám, nebo spíš soustavu chrámů. Přirozenou bezpečnost, díky níž zůstala říše dlouho nedobyta, jí zajišťovala z jedné strany džungle a z druhé jezero Tonle Sap. Celý komplex, více než 100 chrámů Angkoru se rozkládá zhruba na 400 kilometrech čtverečních. Jak už to se zapadlými klenoty bývá, k objevu přispěla náhoda. Historický klenot v roce 1840 objevil francouzský ornitolog Henri Mouhot, když v džungli lovil motýly.


POHÁDKOVÝ ANGKOR

 

 Nejznámější chrámy jsou už zmiňovaný Angkor Vat (největší náboženská stavba na světě -
čtyřikrát větší než Vatikán) a město Angkor Thom z 12. stolení, kde tehdy žil milion lidí (o 200 tisíc víc než dnes v hlavním městě Kambodži - Phnompenh). Ve středu Angkor Thomu se nachází chrám Bayon. Naprostá většina chrámů v Angkoru je hinduistických. Teprve Džajavarman VII., který město nechal postavit, přešel na mahajánský buddhismus (Bayon je na celém území prvním buddhistickým chrámem). Chrám je tvořený mnoha věžemi, z nichž se do všech čtyř světových stran usmívá Buddha Lokesvara - ale tvář je to prý panovníka Džajavarmana. Nejúchvatnější atmosféru má asi Ta Prohm, kde obrovské kořeny prorůstají starými chrámy, nejmalebnější je zase Citadela žen, postavená ve druhé polovině 10. století z růžového pískovce. Je to poslední objevený chrám (v roce 1914). Archeologové tu ještě pracují.
 
V roce 2019 jsem osobně měla tu šanci tuto krásnou zemi navštívit. Byl to můj sen vidět a být v chrámech. Neskonalá nádhera a překrásný pocit. Viděli jsme asi všechny důležité, oběvené a zajímavé chrámy. Do středu Ta Prohmu jsme se bohužel nedostaly, tou dobou tam probíhaly rekonstrukce. Níže přikládám několik mých fotek i fotek z internetu.
 

Angkor Vat - hlavní chrám, chlouba Kambodže

 



Bayon - jeden z nejzachovalejších chrámů s tváří budhy nebo panovníka?

 




Ta Prohm - chrám prorostlý džunglí

 


 
 
 




Terasa slonů

 


Pre Rup - opravdu majestátný, trochu strohý chrám






Žádné komentáře:

Okomentovat