středa 8. června 2022

"Changeling" skutečný příběh

Film Changeling (Výměna) byl natočen podle skutečného příběhu. Zpracovala jsem nějaké materiály ke skutečnému příběhu, předem se omlouvám za občas krkolomnou češtinu, čtení pro mě bylo velmi náročné a strávila jsem zpracováním tohoto článku dost času. Upozorňuji, že některé části článku jsou až "drastické".



"Wineville Chicken Coop Murders" známý také jako "Wineville Chicken Murders" spáchal sérii únosů a vražd mladých chlapců v Los Angeles a Roverside County, Kalifornie v roce 1928. Případ byl spojován také v souvislosti s odhalením korupce Los Angeleské Policie.



VRAŽDY
V roce 1926 vznikla farma v Saskatchewan, majitelem ranče byl Gordon Stewart Northcott, který k sobě vzal 14-letého synovce, Sanforda Clarka, který původně bydlel v Saskatoon, Saskatchewan v Kanadě. Clark se zmínil své sestře Jassie, že ho Northcott bije a pohlavně zneužívá. Ta se obrátila na policii a v září 1928, LA policie navštívila Northcottův ranč ve Wineville. Policie našla Clarka na farmě a vzala ho do opatrovnictví. Clark tvrdil, že Northcott ho unesl, oběžoval, bil a zabil několik mladých chlapců ještě s pomocí matky Northcotta, její jméno je Sarah Louise Northcott. Clark se toho všeho musel účastnit. Také sdělil policii, že Northcott použil pálené vápno pro zbavení se mrtvol a kosti vyhodil do pouště. Northcotts uprchl z Kanady a byl zatčen blízko Vernon, Britská Kolumbie.




NÁSLEDKY
Policie na místě nenašla žádná kompletní těla, ale objevili osobní věci dětí, sekeru od krve a části těl včetně kostí, vlasy a prsty z třech obětí, které byly zahrabané blízko kurníku na Northcottově farmě - proto ten název "Wineville Chicken Coop Murders".

Později byla Wineville nucena z tohoto důvodu změnit název na Mira Loma 1.11.1930. Jelikož se těšila velké publicitě spojené s vraždami. Sanford Clark se vrátil do Saskatoon, Sasketchewan.


SOUD
Sarah Louise Northcott se přiznala k vraždám včetně vraždy devítiletého Waltera Collinse. Později však výpověď stáhla stejně jako to udělal Gordon Northcott, který se přiznal k pěti vraždám chlapců. Po návratu z Kanady byla Sarah Louise obviněna za vraždu Waltera Collinse. Vyšší soud ji odsoudil k doživotí 31.12.1928, byl k ní šetrnější, protože byla žena. Sarah Northcott sloužila ve věznici Tehachapi a byla podmínečně propuštěna po téměř 12 letech. Během ukládání trestu Sarah tvrdila, že její syn je nevinný a podala různorodé bizardní výpovědi o původu svého syna Gordona. Například, že její syn byl nemanželský, že je anglický šlechtic, že byl výsledkem incestu mezi jejím manželem a jejich dcerou Feorfe CyrusNorthcott. Také uvedla, že jako dítě byl Gordon pohlavně zneužíván celou rodinou.

Soudce Georg r. Freeman v Klifornii Northcotta odsoudil za vraždy, a sice: mexického chlapce (6 let) a bratry Lewise a Nelsona Winslow (12 a 10 let). Bratři byli ohlášeni jako pohřešovaní z města Pomona dne 16.5.1928, přesto se stále věřilo, že Gordon měl zabít možná až 20 obětí. Porota si vyslechla, že Gordon unesl, obtěžoval, mučil, zabil a roztrhal tyto a další chlapce během roku 1928. 13. února 1929 soudce Freeman odsoudil Gordona k trestu smrti oběšením. Rozsudek byl vykonán 2.10.1930.

OSOBY

Gordon Stewart Northcott


Gordon Stewart Northcott se narodil v Sasketchewan, Kanadě v roce 1906. Přestěhoval se do Los Angeles s rodiči v roce 1924. Northcott později koupil parcelu v Wineville, Kalifornii a postavil tam farmu a svůj domov.


Sanford Clark
 
 


Sanford byl synovec Northocotta a byl přinucen poslat domů z Northcottovy farmy dopisy svojí sestře Jessie, aby ujistil rodinu, že se má dobře. Jessie dopisům moc nevěřila a jela se na farmu podívat a zůstala několik dnů. Jessie byla však tak vyděšená z Northcotta, že odešla a řekla vše úřadům, její bratr byl totiž v zemi nezákonně. Sanford Clark nebyl později odsouzený za vraždy, ale byl odsouzen k pěti letům ve Whittier State School (mládežnické nápravovně). Jeho rozsudek byl později změněn na 23 měsíců. Po propuštění byl deportován zpět do jeho rodné Kanady. Clark sloužil v druhé světové válce, a potom pracoval po 28 let pro Kanadskou poštu. Byl 55 let ženatý a zemřel v roce 1991 v 78 letech. Clarkův syn, Jerry Clark uznával svoji tetu Jessie a Whittier State School poděkoval za pomoc při ochránění otce před Gordonem Northcottem.


Christine and Walter Collins
 
 
Walter James Collins Sr. (1.2.1890 - 18.8.1932)
Christine Ida Dunne Collins (1891 - 8.12.1964)
Walter James Collins, Jr. (23.9.1918 - březen 1928), pravděpodobně zavražděn ve věku 9 let.





Devítiletý Walter Collins zmizel z domova v Los Angeles 10.3.1928. Byl celostátně hledaný a jeho zmizení přijala Los Angelská policie, ale bez úspěchu po něm pátrala. Policie v té době stála před negativní publicitou a tlakem veřejnosti, jelikož případ řešila až po pěti měsících od zmizení Waltera, potom byl chlapec prohlášen za nalezeného v DeKalb, IIIionois. Christine Collins pracovala jako telefonní spojovatelka. Veřejné setkání chlapce a matky bylo organizováno policíí, která doufala, že její špatná pověst se zlepší. Policie si myslela, že jejich neschopnost řešení tohoto případu bude nyní smazána. Také doufala, že díky tomuto dojemnému shledání matky se synem bude odkloněna pozornost veřejnosti od série korupčních skandálů, které měly pošpinit reputaci celého oddělení. Při shledání však Christine Collins tvrdila, že chlapec není Walter. Důstojník policie jí však řekl, že to není možné a ať si chlapce vezme domů a zkusí to s ním několik týdnů, Collins souhlasila. O tři týdny později se Christine Collins vrátila ke kapitánovi Jonesovi a stále tvrdila, že chlapec, kterého jípřivedli není Walter. Přestože Christine měla zubní záznamy syna, které se neshodovaly se záznami nalezeného chlapce, kapitán Jones označil Christine jako "krkavčí matku", která nechce svého syna zpět a poslal ji do psychiatrické léčebny pod kódem 12. Pod tímto kódem byli umísťováni lidé, kterých se potřebovala policie, pro svoji reputaci nebo z jiných důvodů, zbavit. Během věznění Christine Collins, zjistil kapitán Jones, že chlapec, který se našel je 12-letý Artur Hutchins Jr., který prchnul z IIIinois. Artur byl vlastně tulák, který dostal nápad vydávat se za Waltera. Jeho cílem bylo dostat se do Hollywoodu, aby se mohl setkat s oblíbeným hercem (Tom Mix). Christine Collins byla propuštěna z léčebny za deset dnů od této doby. Christine okamžitě rozpoutala soudní proces proti Los Angeles ké Policii a také vyhrála proti Jonesovi a měla dostat refundaci $10.800, které mimochodem Jones nikdy nezaplatil. Walterovo tělo nebylo nalezeno. Christine hledala svého syna po celý život, až do své smrti, nikdy si nepřipustila, že Walter nepřežil.

Arthur J. Hutchins, Jr.




V roce 1933 napsal Arthur j. Hutchins, jak a proč zmátl policii. Jeho matka zemřela, když měl 9 let a začal bydlet s nevlastní matkou Violet Hutchins. Řekl, že předstíral, že je Walter, aby od své macechy mohl pryč. Od té doby co utekl se měsíc toulal ulicemi a pak přijel do DeKalb. Když ho policie našla, začala se ho vyptávat na otázky k Walteru Collinsovi. Původně o Walterovi nevěděl, ale změnil příběh, když uviděl možnost dostat se do Kalifornie. V dospělosti se Artur Hutchins stal koňským trenérem a žokejem. Zemřel v roce 1954 a tak opustil manželku a mladou dceru, Carol. Carol řekla, "Můj tatínek byl plný dobrodružství. Myslím si, že nemohl udělat nic špatného."


Dr. Gustav Briegleb
Dr. Gustav Briegleb (26.9.1881 - 20.3.1943) byl presbyteriánský vyslanec a průkopník rádia. Byl pastorem St. Paul´s Presbyterian kostela, Jefferson Boulevard na třetí avenue, Los Angeles, Kalifornie. Podílel se na mnoha důležitých událostech ve měste v letech 1920 až 1930. Vyjádřil se k případu Waltera Collinse v roce 1928 a bojoval ve prospěch Christine Collins a také jí pomohl dostat se z psychiatrické léčebny, ve které ji policii pro nepohodlnost uvěznila.


Zdroj: wikipedia.org, chickenmurders.blogspot.com, originální překlad autora, prosím nekopírovat.

Další informace:

Žádné komentáře:

Okomentovat