středa 22. července 2020

Angelina posílá zprávu bosenským lidem k 25. výročí genocidy ve Srebrenici





Zvláštní vyslankyně UNHCR Angelina Jolie poslala obyvatelům Bosny videozáznam, který připomíná 25. výročí genocidy ve Srebrenici (11.07.1995) a vyjádřila svůj respekt vůči obětem a jejich pozůstalým rodinám.

"Dnes myslím na Srebrenické matky a všechny ostatní přeživší, jejichž manželé, bratři, děti byli zavražděni během genocidy před dvaceti pěti lety. Také myslím na oběti, zejména na děti, kterým byla odepřena šance žít, milovat a mít své vlastní rodiny. Je to ztráta, která nemá slov. A myslím na všechny lidi v Bosně a Hercegovině, na tu krásnou zemi v srdci Evropy, která mi dala tolik milých přátel a úžasných zážitků. Bude pro mě vždy představovat sílu, teplo a důstojnost. Všem Bosňanům: Posílám vám soucit a respekt.“

Angelina také hovořila k mladým lidem v zemi, a mluvila o jejich současné úloze, prosila je, aby se vyhnuli nenávisti, předsudkům a diskriminaci.

„Nemusíte být vězni minulosti. Můžete odolat pokusům odlišit se od kohokoli jiného na základě vaší národnosti, etnického původu, náboženství nebo barvy kůže. Můžete odmítnout diskriminaci a nenávistné projevy, propagandu a lži. Můžete sdílet vizi světa založeného na stejných právech a zákonech, respektování rozdílů mezi lidmi. Žít v zemi ve kterém by vražené agendy, podobného druhu jako vedly ke Srebrenici, něměly šanci. To je nejlepší způsob, jak uctít rodiny, které si dnes připomínáme, “ uzavřela Jolie.


Žádné komentáře:

Okomentovat