středa 8. června 2022

Wanted speciál

 

Film Wanted je natočen podle komiksu Marka Millara. Co je Bratrstvo? Bratrstvo existuje už několik let proto, aby udrželo svět v rovnováze. Jednoduše řečeno "Zabitím jednoho, zachráníš tisíce." Členové Bratrstva o kódech, jež jim dává utkané vlákno, nepochybují.
 












Wesley Gibson tedy James McAvoy

Wesley je člověk, který není sám se sebou spokojen. Má dívku, která ho však podvádí s kamarádem a spolupracovníkem Wesleyho. Na účtu má něco kolem 20 dolarů. Mívá stavy úzkosti a je ve stresu, když na něj jeho tlustá, protivná šéfová zvýší hlas. Bere na to prášky, ale netuší že mu bije srdce tepem 400x za minutu. A že je výjimečný. Jeho život nabere na obrátkách, když potká Fox, která ho začne společně s ostatními zabijáky zaučovat, aby uměl bojovat a zabíjet, ale hlavně, využít svoji schopnost, kterou zdědil po svém otci, nejlepším zabijákovy této doby. U Wesleyho tedy dojde k obrovské proměně.
Zde jsou rozepsány jedny z nejhorších scén pro Jamese.
Závěrečná scéna, kdy Wesley vtrhne do sídla Bratrstva a bojuje proti zabijákům.
James: "Musel jsem před sebou nést figurínu s prostřeleným očním důlkem, asi 900m (se všemi pokusy, které jsem dělal). Což bylo pěkně praštěné a já si připadal trapně. Také mě přivázali k vozu a táhli po zemi 10m opakovaně. A zatímco mě táhli musel jsem se nohou odrazit od jedné mrtvoly. Dále jsem se musel 15 x odrazit od trampolíny a chytit se lampy, než nás napadlo, že bude lepší, když seskočím z dřevěné bedny. Jedenkrát jsem to zkusil z bedny a ten záběr je ve filmu." A co James dále pověděl zajímavého? "Co se týče fyzické připravenosti, v tělocvičně mě nenajdete. To bych radči snědl psí hovínko." (přímo citace)
Fox tedy Angeliny Jolie

Fox je ve své práci jednička a je skvělá učitelka. Ang: "Právě jsem dokončila jeden velmi vážný film a měla jsem díte, a tak jsem se chtěla vrátit do původní formy a dělat něco méně závažného. Baví mě skákat a prát se." Režisér: "Je k tomu jako stvořená. Je velmi konkrétní a ví přesně jak má ve filmu vypadat. Pro postavu Foxové jsme si asi všichni představovali Angelinu Jolie. Podle mě má jen málo hereček takovou fyzickou sílu." Angelina: "Ta postava se mi líbí, protože v ten kodex věří" James: "Je pravděpodobně nejvášnivější obhájkyní kodexu Bratrstva." Angie: "Studovala práva, přišla o sou rodinu a pak ji přivedli do Bratrstva a je z ní zabiják."
03~111.jpg



Morgan Freeman tedy Sloan
Sloan vystupuje od začátku filmu jako důvěřivý člověk, tedy zabiják. Který slouží osudu a rozdává jeho povely ostatním. Ke konci se však dovídáme, že je to největší zrádce Bratrstva. Který si pěkně dlouho chránil svůj krk a toho kdo zemře určoval on sám, pro svoji vlastní potřebu. (Tvrdí, že to musel udělat pro Bratrstvo.)
Thomas Kretschmann tedy Cross
Také je jedním ze zabijáků. Z Bratrstva odešel po tom, co prokoukl Sloana. Takže tedy Cross od začátku filmu vystupuje jako hlavní záporná postava, po které jdou zabijáci téměř celý film. Ke konci se však dovídáme úplně něco jiného. Thomas: "Dávám přednost filmům s minimálním dialogem. Takže se mi tento film líbil. Nikdy předtím, jsem takový akční film netočil."

Zabijáci
Puškař - Stará se o zbraně, učí Wesleyho zacházet se zbraněmi, střílet na terč i do živých těl (viz. Babičky jeptišky) (Mimochodem herec, který hrál puškaře je známý rapper Common)
Řezník - Má za úkol naučit Wesleyho zacházet s noži a podobnými zbraněmi. Zdokonalit jeho rychlost a bystrost.
Opravář - Napravuje zlozvyky. Jeho úkolem je mlátit Wesleyho klidně i do bezvědomí. Dokud neslyší správnou odpověď na položenou otázku, nepřestává Wesleyho mlátit. Učí ho snášet a překonávat bolest.
Hubitel - Je odborníkem na výbušniny a na "krysy".


17~62.jpg










14~78.jpg 
 
03~122.jpg

Kaskadérské kousky
Scéna kdy Fox shodí Wesleyho na vlak a vzápětí se objeví překážka, kterou je most. Fox si ladně lehne na vlak a most podjede zato Wesley to poprvé schytá, ale na podruhé most přeskočí. James: "Ano, tyto a mnoho dalších kaskadérských kousků jsem dělal sám. Nemůžu tomu uvěřit."

Speciální efekty
Ve filmu je asi 800 trikových záběrů. Od vlaku s propastí až po hromadu krys, která se každá rozutíká jiným směrem. Ve filmu byly použity takzvané "zpomalené záběry" například u výbuchu sídla Bratrstva. Kdyby byly totiž výbuchy na plátně spuštěny normální rychlostí diváci by viděli pouze jeden obrovský výbuch. Při zpomalených záběrech jsou výbuchy vidět jednotlivě/postupně. Režisér chtěl, aby při této scéně lítal hlavně prach, jakože budova je už velmi stará. Přejděme, ale ke scéně, kdy Angelina řídící Vipera přeletí policejní auto a nebo na scénu k padání kabin vlaku do propasti. V Praze byli postaveny 2 zvláštní zařízení. Otáčecí kabina vlaku a zažízení jehož pomocí se auto přetočí o 180 stupňů i s herci uvnitř. Ano, jak je z filmu vidět, režisér si dal opravdu záležet. Chtěl natočit film, který ještě nikdo nikdy nenatočil. No já myslím, že se mu to povedlo!


Zdroj: Vše co o Wanted vím a bonusy z DVD. Pokud chcete vědět další věci, doporučuji koupit si DVD Wanted s bonusy.

Originální článek autora! Prosím nekopírujte ani s uváděním zdroje, děkuji!
 

Žádné komentáře:

Okomentovat