úterý 18. srpna 2020

Rozpačité pocity z filmu: First They Killed My Father

 

Konečně jsem měla čas zhlédout autentický film First They Killed My Father, který režírovala Angelina. Upřímně, vlastně ani nevím kde začít. Mám rozpačité pocity. Nejsem dobrý pisatel, pár slov však musím vložit. Pro ty, kteří neví o čem je řeč, asi začnu od začátku. A pozor *spoiler*.

Film vznikl podle knihy kambodžské spisovatelky Loung Ung, která popsala své zážitky z dětství za vlády Rudých Khmérů v Kambodži. Příběh je vyprávěn z pohledu malého dítěte a jeho vnímání války, což umocňuje už tak velmi silným zážitek z filmu. Loung totiž v průběhu války opravdu přišla o část své rodiny. Celkově mi celý film bylo velmi smutno. Dlouhé monology ani dialogy nečekejte, zato zdlouhavých scén je ve filmu hodně. Potřebujete si na něj vyhradit celých 136 min. Přišlo mi, že se Angelina vyhýbala zobrazování násilí, pominu-li poslední půl hodinu, ale celkově byly záběry krásně čísté, barevné s výborným střihem. Podle mě, šlo hlavně o vyjádření pocitů a vylíčení principu totalitního režimu. Diktatura, vnucování ideologie, strach, úzkost, beznaděj.....

* Rudí Khmerové byla kambodžská komunistická organizace, která stála u moci v letech 1975 až 1979, kdy byl jejich režim svržen při vietnamské vojenské invazi. Rudí Khmérové v tomto období převzali moc a při tom povraždili čtvrtinu obyvatel. Jejich cílem bylo podmanit si Kambodžu a úmyslně a systematicky zničit vzdělanou část populace. Obyvatelé měst byly vyhnáni na venkov, kde pracovali na polích. Po celé toto období pod vedením Pol Pota byla vedena proti kambodžskému obyvatelstvu politika brutálního teroru, který si vyžádal nejméně 1,7 milionu mrtvých. Některé záznamy však hovoří až o 3 milionech obětí. (Wikipedie)

Film určitě stojí za zhlédnutí, pokud máte trochu zájem, dovědět se více, o životu obyvatel za období Rudých Khmérů. Film můžete nalézt ke stažení třeba zde, pokud jste jej neviděli. Jestli však už tento zážitek máte za sebou, budu ráda, když se o něj podělíte.

Irmik

 

Žádné komentáře:

Okomentovat