čtvrtek 6. srpna 2020

Otec, matka a bratr

OTEC: Jon Voight
  • Rodné jméno: Jonathan Vincent Voight
  • Narozen: 29.12.1938 ve znamení Kozoroha
  • Místo narození: Yonkes, New York, USA
  • Povolání: herec, producent, scénárista, režisér
  • Opustil rodinu v roce 1976 (Angie měla rok)
  • Hrál s Angií: Lookin' to get out, Tomb Raider 1
  • Filmografie



  • Životopis a úspěchy:
Jeho otec byl slovenského původu a profesionálně hrál golf.  Tedy konkrétně dědeček z otcovy strany, George Voytka, byl slovenský přistěhovalec z Košic a dědeček z matčiny strany a jeho rodina byli přistěhovalci z Německa.  Jon má bratra (Jamese Wesleyho Voighta) Chipa Taylora, který je zpěvákem a Barryho Voighta, který je geolog. J. V. se začal věnovat divadlu už na střední škole Archbishop Stepinac High School v newyorském White Plains a v tomto svém zájmu pokračoval i během studií na washingtonské Catholic University, kterou ukončil 1960 s titulem bakalář krásných umění. Navštěvoval herecké kurzy u Sanforda Meisnera v umělecké dílně Neighborhood Playhouse v New Yorku a 1961 debutoval na Broadwayi v muzikálu Rodgerse a Hammersteina Za zvuků hudby.

Mezinárodní popularitu, nominaci na Oscara 1969 a cenu BAFTA 1969 mu vynesla úloha naivního venkovského mladíka z Texasu Joea Bucka, o jehož peripetiích v New Yorku, kde naváže zvláštní přátelský vztah s chromým zlodějíčkem italského původu (Dustin Hoffman), vypráví strhující drama dvou osamělých ztroskotanců Půlnoční kovboj (r. J. Schlesinger). Svou urostlou atletickou postavou, chlapeckou tváří s modrýma očima a blond vlasy se zdál být předurčen pro role krásných a ušlechtilých milovníků, ale hned svými následujícími party dal najevo, že ve svých hereckých ambicích směřuje výš.

Slavný herec Jon Voight se oženil s herečkou Marcheline Bertrand 12.12.1971. S ní měl pak 2 děti. Prvním z nich je syn pojmenovaný James Haven (1973) a druhé dítě je dcera jménem Angelina Jolie (1975). Jon rodin opustil, když měla Angie rok (1976) a v roce 1978 se s ním Marcheline oficiálně rozvedla.

Důkazem toho, že Jon by měl patřit do elity herců jsou mj. role vychytralého a šmelinářského provianťáka Mila Minderbindera v satirickém válečném dramatu podle stejnojmenného románu Josepha Hellera Hlava-22 (r. M. Nichols) nebo idealistického dobrodruha Eda Gentryho, jednoho ze čtyř hrdinů (Burt Reynolds, Ned Beatty a Ronny Cox), kteří se rozhodnou zdolat na kánojích divokou horskou řeku, v psychothrilleru Vysvobození (r. J. Boorman).

Na přelomu 60. a 70. let se politicky angažoval v kampani proti válce ve Vietnamu. Působivou kreaci, za niž získal Oscara 1978 a cenu na MFF v Cannes 1978, předvedl v postavě ochrnutého vietnamského veterána Luka Martina, do něhož se zamiluje manželka (Jane Fondová) armádního důstojníka (Bruce Dern), v psychologickém melodramatu Návrat domů (r. H. Ashby).

 Mezi kandidáty na Oscara 1985 a držitele Zlatého glóbu 1985 se dostal díky úloze prchajícího trestance Mannyho, který uvízne se svým mladým komplicem (Eric Roberts) v neovladatelném vlaku, jak o tom pojednává dobrodružný thriller Splašený vlak (r. A. Končalovskij).

Jon má na svém kontě nespočet známých filmů dále můžu třeba jmenovat: Pearl Harbor, Anakonda, Tomb Raider, Mission Impossible, Lovci pokladů, Papež Jan Pavel II., ... a další.

  • Vztah s Angie:
Angelina má se svým otcem velmi nestabilní vztah. Nejdříve se na něj zlobila, že opustil matku a že ji podváděl. Nějakou dobu spolu zase byly za dobře, ale v roce 2001 Jon řekl o své dceři na Access Hollywood:  "že má vážné psychické problémy a že by se měla léčit." To Angie zase nepřenesla přes srdce a už se svým otcem zrušila definitivně všechny kontakty. Jona to postupem času dost mrzelo, nikdy neviděl vnoučátka Zee, pak Paxe a Shiloh. Začal se jí i veřejně omlouvat, ale Angie to asi nechtěla slyšet. "Moje láska a obdiv k mé dceři nemůžou být vyjádřeny slovy," prohlásil přesto Jon Voight. Dokonce ani smrt její matky v roce 2007 ji nepřiměla k navázání pěkného vztahu se svým otcem. Pravděpodobně se do toho vložil Brad, který ji alespoň přesvědčil zkontaktovat otce přes mobilní telefon. Ledy se prolomily a po téměř 8 letech (neli-dýl) se objevili Jon s Angie pohromadě v Benátkách, když natáčela film The Tourist (2010). Později Jon řekl, že je šťastný, že může vídat vnoučata. Dokonce má jejich fotografii doma nad krbem. Na druhou stranu to s tím "svěřováním se" Angelině asi pořád moc nejde. Například o tom, že si nechá odstranit ňadra, svým nejbližším nic neřekla. Že Angelina Jolie podstupuje mastektomii, věděl snad jen tehdy její milý Brad Pitt. Údajně se Jon o celém zákroku dozvěděl až z médií. (2013)

MATKA: Marcheline Bertrand

  • Rodné jméno: Marcia Lynne "Marcheline" Bertrand
  • Narozena: 9.5.1950 ve znamení Střelce
  • Místo narození: Chicago, Illinois, USA
  • Datum úmrtí: 27.1.2007
  • Povolání: bývalá herečka
  • Dále: Částečná indiánka z Chicaga. Vystudovala Lee Strasberg Institute.
  • Filmografie


  • Životopis a úspěchy:
Marcheline se narodila v Riverdale, Illinois jako dcera Lois June(rozená Gouwens, 1920-1973) a F. Bertrand Rolland (1919-1974). Měla bratra jménem Raleigh Bertrand a sestru Debbie Bertrand. Byla z francouzsko-kanadského a indiánského (Iroquoian) původu z otcovy strany.  Nicméně, její ex-manžel Jon Voight tvrdil, že Bertrand nebyla vážně "indiánka", dodal jen že to posílilo její exotický vzhled. Podle dcery Angeliny Jolie, byla Bertrand často mylně identifikována jako francouzská herečka: "Moje máma má tak daleko od francouzky, jak to jen jde."  V roce 1965 se rodina přestěhovala z Chicaga do Beverly Hills.

Marcheline navštěvovala tedy Beverly Hills High School do druhého ročníku. Také ve svých raných hereckých letech studovala div. institut Lee Strasberg.

Byla vdaná za herce Jona Voighta v letech 1971-1978. S ním měla dvě děti - Angelinu a Jamese. Jon rodinu opustil roku 1976 a Marcheline se s Jonem rozvedla v roce 1978.

V roce 1978 Marchelina potkala dokumentaristu Billho Daye s kterým žila 12 let v Beverly Hills a New York City. V roce 1993, kdy se rozešla s Billym se Marchelina konečně zaměřila více na sebe a práci, a tak aktivně produkovala film Trudell, o američanovi jménem John Trudell. Tento film pak byl uveden na Sundance Film Festival v roce 2005.

Ke konci svého života, Bertrand raději nepodávala žádné rozhovory. Zemřela na rakovinu vaječníků v Los Angeles, Kalifornii 21.1.2007 obklopena svými milovanými dětmi a rodinou.

Stránku marchelinebertrand.blogspot.com pravděpodobně vytvořil jeden člen z její rodiny, asi syn James na počest své matky. Najdete tam spoustu vzpomínek na ni, jak od Billyho, tak od sestry Debbie a mnoha dalších. Kdo měl čas si články trochu přečíst, pochopil, že Marcheline také byla asi hodně věřící člověk. Debbie napsala jednu moc krásnou větu (snad ji vystihnu citovat): "Dokonce ani smrt nebude stát v cestě naší lásky, kterou držím velmi hluboko ve svém srdci (pro mou sestru)." Mimochodem Debbie zemřela v květnu 2013 rozvněž na rakovinu. To přimělo Angelinu k preventivním zákrokům.
  • Vztah s Angie:
Angelina v rozhovorech např. pro Marie Claire a Larry King Live (červen 2007) prohlásila, že jméno svého druhého syna, Paxe, vybrala ze seznamu jmen Bertrand těsně před její smrtí. V rozhovoru pro Esquire (červen 2007) uvedla, že její matka si myslela, že zemře brzy. "Neexistuje žádná dlouhověkost z matčiny strany rodiny. Moje babička také umřel mladá, takže moje matka si vždycky myslela, že by se to samé mohlo stát jí." Když se reportér zeptal, Angelina Jolie, kde získala své schopnosti vcítit se do méně šťastných lidí, řekla, že viděla radost své matky, když dělala dobré věci pro ostatní lidi. "Nebylo to nikdy z nutnosti, že to musí udělat. Měla vždy skutečnou radost."

Angelina se svoji maminkou měla velmi pěkný vztah, možná ji brala spíše jako svoji maminku a nejlepší kamarádku v jednom. Když si domů přivedla ve svých čtrnácti letech pankáče s kterým údajně žila dva roky, matka jí na to nic neřekla. Chtěla, aby její dcera byla šťastná. Když se Angelina rozhodla studovat herectví, máma ji v tom podpořila. Marcheline měla velké herecké ambice, ale dala přednost své rodině než rozvíjení kariéry.

BRATR: James Haven Voight

  • Narozen: 11.5.1973 ve znamení Býka
  • Místo narození: Los Angeles, California, USA
  • Povolání: režisér (herec)
  • Studoval: USC School of Cinema-Television, absolvent Beverly Hills High School (1991)
  • Hrál s Angií: Gia (mladý muž v ulici), Hell's Kitchen (barman), Sedmý hřích, také jejich 5 filmů režíroval!
  • Dále: Roku 1995 James promoval na Univerzitě v Jižní Kalifornii. Jeho přezdívka je Jamie.
  • Filmografie


  • Životopis a úspěchy, vztah s Angie:
James Haven je první syn Jona Voighta a Marcheline Bertrand. James nebo Jamie, jak mu říká Angie se zúčastnil několika předávání cen svojí sestry. Roku 2000 se zúčastnil předávání Oscarů s jeho sestrou Angelinou Jolie. Byl to velký mediální rozruch, když Angie svého bratra políbila na ústa a v děkovné řeči řekla, že "svého bratra moc miluje". A tak vznikly opravdu bizarní drby o jejich incestu, který oba James & Angie samozřejmě popřeli.

Nicméně, oba později vysvětlili v rozhovorech, že v žádném případě výrok nebyl myšlen tak, jak vyzněl. Šlo pouze o sourozenecnou lásku a o vzájemnou emocionální podporu, od té doby co se jejich rodiče rozvedli.

James Haven je v úzkém přátelství s partnerem Angie, Bradem Pittem. Když byla Angie těhotná, brával děti do nemocnice a tam ji společně navštěvovali. Jak říkají, tak je jejich vzájemná opora vidět, mají k sobě hodně blízko. Navíc James je skvělý strýček Angelininých dětí.

Haven učinil vystoupení v několika filmech, včetně filmu z roku 2001 Ples příšer, kde si zahrál exmanžel Angeliny - Billy Bob Thornton, nejspíše také díky němu, dostal James malou scénu.
Také se objevil v seriálu CSI: Crime Scene Investigation. Haven studoval tvorbu na USC School Cinema-Television a právě tam vyhrál cenu Georgea Lucase za režii filmu, kterého se také zůčastnila jeho sestřička. James také režíroval pět studentských filmů Angeliny.
Haven byl připočítán, spolu s Bertrand a Jolie, jako výkonný producent 2005 dokumentárního filmu "Trudell", který vyprávěl příběh o rodilém americkém básníkovi a aktivistovi Johnu Trudellovi.
James měl krátkou scénu ve filmu Stay Alive (2006). Informace o jeho soukromém životě mi bohužel nejsou známy. Angelina o Jamesovi řekla, "Je to nejlepší chlap mého života. Je můj nejlepší přítel. Vždy, když se mi něco přihodí, volám nejdřív jemu."


Zdroje: csfd.cz, imdb.com, Wikipedia.org
NEKOPÍROVAT. Originální článek autora.


Žádné komentáře:

Okomentovat