neděle 26. července 2020

Biography

ANGELINA JOLIE - ŽIVOTOPIS



celé/rodné jméno: Angelina Jolie Voight (Voight později zrušeno)
datum narození: 04.06.1975
místo narození: Los Angeles, California, USA
zaměstnaní: herečka, režisérka, modelka, vyslankyně dobré vůle UNHCR
znamení: Blíženci


Angelina, celým jménem Angelina Jolie Voight (od září 2002 příjmení Voight nepoužívá), se narodila herečce Marcheline Bertrand a herci Jonu Voightovi. Rodiče se rozvedli, když měla Angií rok. Po rozpadu tohoto manželství, žila Angelina se starším bratrem Jamesem a svou matkou v Los Angeles a později v New Yorku. Do kontaktu s herectvím se dostala, již ve věku sedmi let, a to po boku svého otce v komedii režiséra Hal Ashbyho ve filmu "Looking to Get Out", měla zde maličkou roli a vystupovala v ní jako Tosh. V jedenácti letech začala studovat herectví v divadelním institutu Lee Strasberga. Od šestnácti let začala pracovat jako profesionální modelka v Londýně, New Yorku a Los Angeles. Objevila se v hudebních klipech skupin Meatloaf, Lemonheads nebo třeba Rolling Stones.

Mimo Lee Strasberg Theatre Institute v New Yorku studovala na New York University, kde si také poprvé zahrála v divadelní produkci. Po absolvování školy začala pracovat ve skupině UCLA School of Cinema. Zde také natočila svůj první studentský film pod režisérským dohledem svého bratra Jamese Haven Voighta.

Jako herecký nováček se brzy objevila v malé filmové roli "Cyborg 2" (1993), film o kříženeci člověka a robota nebyl příliš úspěšný. O dva roky později následovala první hlavní role počítačového hackera ve filmu "Hackers", kde poprvé poznala chuť uznání a také se zde seznámila se svým prvním manželem britským hercem Johny Lee Millerem. Vzali se krátce po natáčení. Na svatbu si Angelina vzala místo tradičních bílých šatů černé kožené kalhoty a bílou košili, na kterou napsala svou vlastní krví jméno svého nastávajícího. Tento vztah jim však nevydržel.

Po účinkování v několika průměrných filmech, jako"Without evidence" (1995), "Love is all there is"(1996), "Foxfire" (1996) odkud se začala šířit její bisexualita s herečkou Jenny Shimizu, "Mojave moon" (1996), "True women" (1997), "Playing God" (1997), kde si zahrála po boku Davida Duchovného. Získala Zlatý Glóbus za nejlepší ženský herecký výkon a nominaci na Emmy za roli Cornelie Wallaceové v televizním filmu "George Wallace" (1997). Snímek, který ji vynesl do světa hvězd se jmenoval "Gia" (1998), autobiografické televizní ztvárnění kontroverzního života modelky Gii Carangiové, za tento film získala druhý Zlatý Glóbus a nominaci na Emmy. Brzy po těchto úspěších se objevila v několika televizních talk show a pokryla mnoho stránek slavných časopisů.

Díky těmto úspěchům dostává velké množství nabídek významných rolí, a nakonec se v roce 1998 objevila po boku Sean Conneryho, Geny Rowlands, Anthonyho Edwardse, Gillian Anderson, Ryan Phillippe, a Madeline Stowe ve filmu "Playing By Heart". Její role v tomto filmu nebyla velká, ale rozhodně zajimavá. Následující rok se stala součástí dalšího kvalitně obsazovaného komediálního filmu Mikeho Newellse "Pushing Tin" (1999), zde si zahrála po boku Johna Cusacka, Billyho Boba Thorntona (její 2. manžel) a Cate Blanchett. Ačkoliv film neměl zápornou kritiku neměl ani valný finanční úspěch. Ve stejný rok si také zahrála po boku Denzela Washingtona ve filmu Sběratel kostí "The Bone Collector" (1999).

Dalším velmi významným úspěchem byla role Lisy ve filmu Narušení "Girl, Interrupted" (1999). Zde hraje bezcitnou pacientku psychiatrické léčebny spolu s Winonou Rider. Za tuto roli získala Oscara a Zlatý Glóbus pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Poté se opět vdala, tentokráte za 45 letého herce Billyho Boba Thorntona , který byl v té době zasnoubený s herečkou Laurou Dern (známou např. z filmu Jurský park). Jako důkaz své lásky si nechala Angie vytetovat na levé rameno jméno svého milého.Tetování má, ale vůbec v oblibě. Její tělo je ozdobeno více jak desítkou tetování. Manželství s Billym se zdálo být bezproblémové. Vzájemně si vyměnili ampulky se svojí krví a dokonce si i koupili společnou hrobku.

V roce 2000 se objevila v kriminálním příběhu se silnými auty "60 sekund", kde si zahrála po boku Nicolase Cage.

Začátkem roku 2001 se Angelina Jolie obrátila na Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky OSN (UNHCR) s dotazem, jak by mohla uprchlíkům pomáhat. 27. srpna 2001 byla Angie jmenována velvyslankyní dobré vůle UNHCR. Přijala odpovědnost za setkávání s uprchlíky a za prosazování ochrany uprchlíků na celém světě. Rok 2001 byl pro Angelinu opravdu úspěšný, nejprve se objevila v thrilleru "Original Sin", v němž si zahrála po boku Antonia Banderase, následně pěkně tvarovaná ve filmovém ztvárnění veleúspěšné počítačové hry Tomb Raider, v roli hlavní představitelky Lary Croft ve stejnojmenném filmu "Lara Croft: Tomb Raider". V roce 2002 Angií a Billy adoptovali kambodžského chlapce jménem Maddox (* 5. 8. 2001). Zdálo se, že Angie ke štěstí už nic nechybí. Ale právě krátce po adopci se její vztah s Thorntonem začal rozpadat, a tak se v létě 2002 rozešli.

V celém roce 2002 byla Angelina přinejmenším šťastná. Natočila druhé pokračování uspěšného zfilmovaní počítačové hry, a to "Tomb Raider: The Cradle of live", Tomb Raider: Kolébka života, kde znovu ztvárnila sexy chytrou archeološku Laru Croft. Měla Maddoxe, který ji, jak sama říká, "změnil život".

V roce 2003 následovala role Sarah ve filmu "Beyond Borders", Hranice zlomu, kde si zahrála po boku Clivea Owena. Velmi dojemný film nenechal nikoho klidným. V říjnu tohoto roku Angelina vydala knížku (deník) s názvem "Notes From My Travels". Tutu knihu psala během roku 2001 po misích pro UNHCR. Výtěžek z knihy šel na charitu.

V roce 2004 Angelina natočila opět napínavý triller a to "Taking Lives", Zloděj životů, kde hrála spolu s Ethanem Hawkem a Olivierem Martinezem. Později nadabovala rybu, jménem Lola z animovaného filmu "Shark Tale", Příběh žraloka, kde měla tu čest s herci jako jsou Will Smith, Robert De Niro, Renée Zellweger, Jack Black a další. Angelina se objevila také v méně úspěšném filmu "Sky captain and the world of tomorrow", Svět zítřka. Tento film byl natáčen pouze v ateliéru se speciálními efekty. Angelina se objeví v jeho polovině, jako kapitánka Franky Cook. Kromě Angeliny ve filmu uvidíte hlavně Judeho Lawa a Gwyneth Paltrow. Angelina jako matka Olympias ve válečném dramatu režiséra Olivera Stona "Alexander the Great", Alexander Veliký, poznala při natáčení Colina Farrella, který ztvárnil hlavní roli. Ve filmu můžete vidět hvězdy jako Van Kilmer, Anthony Hopkins nabo Jared Leto.


V roce 2005 vyklouzl na povrch světa akční a vtipný film "Mr. and Mrs. Smith", Pan a paní Smithovi, kde Angelina poznala Brada Pitta, který v té době byl ženatý s herečkou Jennifer Aniston. Brad a Ang svůj vztah dlouho neututlali. V červenci 2005 Angelina adoptovala africkou holčičku z Etiopie, Zaharu (* 8. 1. 2005). Ještě ke konci roku se Angelina k Bradovi nastěhovala do vilky v Malibu.

Brad Pitt si 19. 1. 2006 obě adoptované děti Angeliny také osvojil a tak získaly příjmení "Jolie-Pitt". A netrvalo to dlouho, kdy pár oznámil, že čeká vlastního potomka. Na konci jara se jim narodila dcera Shiloh Nouvel (*27. 5. 2006), kterou Angelina porodila v africké Namibii. Fotografie slavné holčičky Brada a Angeliny byly prodány americkému People a britskému Hello! za 4 miliony dolarů, které věnovali charitě. Nikdo nepochyboval o tom, že to Angelina a Brad spolu myslí vážně. Angelině ještě začátkem tohoto roku, stihl vyjít film "The good shepherd" , Kauza CIA, kde si zahrála po boku Matta Damona a Roberta De Nira, film nesklidil žádný úspěch.

Rok 2007 začal pro Angelinu velice těžce. 27. 1. 2007 jí totiž zemřela maminka Marcheline Bertrand na rakovinu. Angelina s ní měla velmi pěkný vztah narozdíl od svého otce. Avšak hned v únoru 2007 adoptovala Angelina společně s Bradem další dítě. Chlapečka z Vietnamu, kterému dali jméno Pax Thien (*29.11.2003 ). Takže tedy Pax Thien Jolie-Pitt! Angelina se vrátila na scénu ve filmu "Beowulf", v příběhu o slavném skandinávském válečníkovi Angie ztvárnila příšeru s ocasem - Grandelovu matku, film se natáčel zvláštně za pomoci speciální počítačové techniky. Angelina stihla natočit i velice vážný film "A Mighty Heart", Síla srdce. Příběh je založen na skutečné události a natočen podle knížní předlohy Mariane Pearl s názvem 'A Mighty Heart:The Brave Life and Death of My Husband Danny Pearl' (Síla Srdce: Statečný život a smrt mého manžela Dannyho Pearla)!! Mariane Pearl vypráví o svém manželovi - žurnalistovi, který byl unesen a později popraven členy Al Kajdy v Pákistánu. Angelina ztvárnila obtížnou roli dokonale, při této příležitosti se spřátelila s Mariane. V tomto roce nás rodina ještě stihla poctít návštěvou, kvůli natáčení Angelinina filmu Wanted a Shiloh tu slavila své první narozeniny!

Angelině vyšel už druhý animovaný film "Kung Fu Panda" (2008). Komedie pro celou rodinu je o líné, neuctivé a flakáčské pandě "Po" (Jack Black), která se musí naučit kung-fu, aby zachránila své rodné Údolí Klidu před zlým sněžným leopardem Tai Lungem. Právě v nebezpečné a ctižádostivé Tygřici nacházíme právě Angelinu. Konečně také vychází všemi dlouho očekávaný akční trhák "Wanted", v hlavní roli James McAvoy, Morgan Freeman a jako zabijácká Fox, zde hraje i Angelina Jolie. Film měl velký úspěch a Angie si z něj odnesla velice slušný honorář. Aby toho nebylo málo v únoru 2008 Angelina oznámila, že je opět těhotná! Znovu začal kolotoč jako když Ang s Bradam čekali Shiloh. Angie se rozhodla porodit ve Francii, na počest své matky, která byla z části francouzska. A tak Angelinu převezli do nemocnice v Nice. Po narození dvojčátek Knoxe Leona a Vivienne Marcheline (*12. 7. 2008), se znovu rozhodli zpeněžit své "poklady", první fotky dvojčátek tak prodali za rekordní sumu 14 milionů dolarů, to je zatím největší částka, která byla za jakékoli fotografie slavných narozených dětí nabídnuta. Znovu americkému People a britskému Hello! Peníze šly jak jinak, než na charitu. Angelině ke konci roku vychází úchvatný film "Changeling", Výměna, s režií Clinta Eastwooda. Skutečný příběh se udává v roce 1928 Christine Collins o unesení syna Waltera a jeho následném neúspěšném hledání neschopnou Los Angeles-kou policií. Angie byla díky teto roli nominována např. na cenu BAFTA, Zlatý globus i Screen Actors Guild Award.

Všechny fanoušky vyděsila, když v roce 2008 prohlásila "Děti jsou moje priorita, proto je možné, že od teď nebudu točit tolik filmů. Možná, že s tím skončím úplně." Po delší pauze, kdy měla Angie práci s dvojčátky se vrací na velké plátno s akčním špionážním thrillerem "Salt" (2010). S Philiphem Noycem se kterým už měla možnost spolupracovat při natáčení snímku Sběratel kostí v roce 1998 se vrhá do akčních scén.

"Příběh pojednává o agentce CIA Evelyn Salt (A. Jolie), která přísahala oddanost a věrnost své zemi. Její loajalita je však vystavěna tvrdému testu, když je obviněna ze spolupráce s ruskou tajnou službou, která má za cíl zabít prezidenta Spojených států. Salt musí utíkat a bojovat proti vlastním lidem ze CIA, a s užitím svých nejlepších schopností prokázat svou nevinu a zároveň chránit manžela, který je tak v nebezpečí."

Angelina nám znovu ukazuje, že i po 3 dětech na takhle fyzicky náročnou roli má. V mnoha scénách se nechtěla nechat nahradit kaskadéry a tak se svoji nebojácnou povahou skáče po jedoucích kamionech, lozí po výškových budovách, visí na laně z vrtulníku nebo ručkuje v šachtě výtahu. Stará Angie je zpátky a to v plné parádě. Toto natáčení se neobešlo bez úrazu, kdy se Angie při jednom kotoulu narazila do hlavy a to přímo mezi oči. Měla sice malou ranku ale i tak musela být převezena z bezpečnostních důvodů do nemocnice. Tam ji vyšetřili a Angie ještě ten den v natáčení pokračovala. Natáčet se začalo 5.3.2009 ve Washingtonu, dále se pokračovalo v New Yorku. Poslední scény byly dotočeny 4.1.2010 na ostrůvku u NY - Long Island.

Angelina však mezi natáčením stihla navštívit pár zemí za charitativními účely. V červnu 2009 se zúčastnila World Refugee Day, dále pak navštívila Walter Reed Army Medical Center, červenec 2009, Keňa-Somálsko, září 2009, pak SOS dětské vesničky v Jordánku a Írácké uprchlíky v říjnu 2009. Zkrátka, bylo toho hodně. Přesto tvrdí, "momentálně není práce tou nejdůležitější věcí mého života. Když jsem dospívala, pomohlo mi hraní poznat samu sebe, pochopit život, vyjádřit se, za což jsem mu velmi vděčná". To my taky Angie, protože točís dobré filmy ;)

V únoru 2010 navštívila zemětřesením zničené Haiti a pak už vyplula vstříc na lodi Benátkám a novému filmu "The Tourist", kde si zahrála s neméně známým hercem Johnny Deppem. Uznejte sami, tihle dva se přeci museli jednou sejít u stejného projektu. Jsou to prostě hvězdy první kategorie. Rodina Jolie-Pitt si tedy v Benátkách pronajala sídlo Palazzo Mocenigo. Fotografové neotáleli a několikrát na balkóně tohoto domu vyfotografovali Angie s dvojčátky. Doposud totiž fotek s nimi moc nebylo. Zvěstem o tom, že se Angelina usmířila se svým otcem, nejprve nikdo nevěřil. Všichni jsme byly velmi překvapeni, když Jon Voight zavítal do Benátek, kde navštívil svoji dceru a její vnoučata. "Jsme v kontaktu, ale né často. Máme se navzájem rádi a to je nejdůležitější." řekl Jon. Angelina se s otcem nebavila od roku 2001, kdy Jon o Angelině na Access Hollywood řekl, že má "vážné psychické problémy a že by se měla léčit". Klíčovou osobou usmiřování byl pravděpodobně Brad Pitt. Jon tak konečně viděl svá vnoučata, což mu udělalo náramnou radost.

V dubnu 2010 Angelina navštívila Bosnu, kde se dozvěděla, že mnoho lidí stále nemá své příbytky ještě z bosenské války, která se udála v letech 1992-1995. To Angie šokovalo a už v té době jí probleskl hlavou nový projekt o bosenské love story. Natáčení The Tourist se potom přesunulo na nějaký čas do Paříže, pak Angie absolvovala šňůru premiér spojenou s filmem Salt. Začátkem září Angie navštívila Pákistán, kde před prázdninami vznikly záplavy. V říjnu už však rozjela nový projekt a jako režisérka se předvedla s novým filmem, který byl po dlouhém čekání na oficiální název nakonec pojmenován "V zemi krve a medu/In the Land of Blood & Honey", v příběhu jde o lásku mezi ženou z Bosny a srbským mužem, kteří se do sebe zamilují na počátku Bosenské války. Film nesklidil kdovíjaký úspěch. Kritici se vyjádřili na osobu Angeliny stylem "že by se měla držet svého řemesla a zůstat u herectví".

Last updated: October 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat